Tror ikke roboter tar jobbene

Tror ikke roboter tar jobbene

Nordmenn flest frykter ikke at roboter eller automatisk produksjon kan erstatte dem på jobb. – Det er urovekkende, mener Abelia.

Motta nyhetsbrev fra Effektiv IT

Kun drøye åtte prosent av Norges befolkning tror jobben deres kan bli overtatt av roboter eller automatisk produksjon, i følge en undersøkelse gjort av InFact for Abelia.

– Urovekkende

Samtidig viser en ny rapport fra Kunnskapsdepartementet ("Computerization and the Future of Jobs in Norway") at en av tre jobber er i faresonen.

– Når vi vet at endringene kommer og allerede er her, er det et urovekkende signal at så få svarer at de tror deres jobber er utsatt, sier administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli til Aftenposten.

Haugli mener vi står overfor en ny bølge av digitalisering.

– Norge er kommet langt innenfor automatisering i maskinell produksjon – nå kommer en ny digitaliseringsbølge som også berører jobber der man bruker hodet, og ikke bare erstatter muskelkraft, fortsetter Haugli.

– Må få mer digital opplæring i skolen

Samtidig viser undersøkelsen utført for Abelia at få har vurdert å bytte jobb til en annen sektor eller bransje. Nær 44 prosent sier nei, mot drøye 16 prosent er åpne for dette.

– Den mest reelle bekymringen her, er hvordan man tilpasser utdanningssystemet slik at ikke flere faller fra. Undersøkelser viser at barn lærer digital kompetanse hjemme, ikke på skolen. Digital kompetanse må i større grad inn i skolen i alle ledd, sier Haugli.

Les hele saken på Aftenposten.no.

Til toppen