Testet sikkerheten, fikk full tilgang til systemene

Testet sikkerheten, fikk full tilgang til systemene

Norges sikkerhetsmyndigheter fikk lov til å angripe norske virksomheter for å teste teknologisikkerheten - og endte med full tilgang til systemene deres, i følge NTB.

Motta nyhetsbrev fra Effektiv IT

Advarer om stor risiko ved bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi

«Ondsinnede krefter» er en stor trussel mot teknologibrukere. Nasjonal sikkerhetsmyndighet har selv brutt seg inn i norske virksomheter for å teste risikoen. – Og vi fikk full tilgang, sier direktør Kjetil Nilsen i NSM til NTB.

Norges nasjonale sikkerhetsmyndighet advarer om stor risiko ved bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Epost er særlig utsatt

– IKT-systemer er særlig sårbare via epost, og det er epostangrep som er den hyppigst brukte teknikken fra ondsinnede krefter, forteller Nilsen på en pressekonferanse i Oslo torsdag, i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmåned.

NSM har selv angrepet norske virksomheter og benyttet de samme metodene som de med onde hensikter benytt, forteller Nilsen til NTB.

Viktig å bedre sikkerheten

– Den teknologiske utviklingen går svært fort, og vi må lære oss til å tilpasse oss denne virkeligheten raskt sier han til NTB.

Nilsen understreker at det finnes god medisin mot truslene, men at det er viktig at man tar medisinen.

– Vi har 72 tiltak som vi anbefaler for å forbedre sikkerheten, og for å stoppe evnen til å gjennomføre cyberangrep. Det viktigste punkter er kryptering, sier Nilsen til NTB.

Intellektuell kapital er utsatt

På spørsmål hvem som er mest sårbare og hvem som står bak angrepene, svarer Nilsen at alle er potensielle mål.

– Det spenner svært vidt. Men jeg vil trekke fram myndighetsinstanser og teknologivirksomheter som besitter intellektuell kapital. Hvem som står bak, spenner også vidt. Det er snakk om et bredt spekter av aktører og metoder, sier Nilsen som likevel nevner spesielt fremmede stater og organiserte kriminelle grupper.

Til toppen