Markedet for skytjenester i sterk vekst, gir billigere tjenester

Markedet for skytjenester i sterk vekst, gir billigere tjenester

I takt med billigere skytjenester må hele IT-næringen endre seg.

Motta nyhetsbrev fra Effektiv IT

Når Amazon publiserer sin kvartalsrapport 23. april vil bransjeanalytikerne følge nøye med. Nesten 10 år etter at e-handelsgiganten lansert sine skytjeneste, Amazon Web Services (AWS), er det interessant å se på størrelsen, veksten, og lønnsomheten i markedet.

[factbox id="1"]

Amazon er kjent for å investere enorme summer i utvikling av nye tjenester. Beregninger utført av analytikere viser at selskapet har inntekter på nærmere 5 milliarder dollar bare fra skytjenester. Samtidig ser man en årlig vekst i skytjenester på over 50 prosent.

Amazon AWS fortsatt størst

Amazon AWS er den største aktøren for skytjenester, etterfulgt av Microsoft og Google. Markedsanalyseselskapet Gartner forventer at det globale markedet for skytjenester vil nå 176 milliarder dollar i 2015. Dette utgjør allikevel bare 4 prosent av det totale markedet for IT-tjenester. Allikevel ser man at skytjenester vokser raskt i et samlet IT-marked med lav vekst.

Utviklingen vil gi store konsekvenser for IT-næringen. På 90-tallet så vi bedrifter gå fra store sentraliserte servere til mindre datamaskiner og servere. Nå går utviklingen andre veien hvor både lagring og regneoperasjoner utføres i skyen. Foreløpig ser vi en hard konkurranse mellom aktørene om markedsposisjoner og kvalitet på tjenester. Amazon er ikke kjent for store overskudd og det er fortsatt uklart hvor stor lønnsomheten er på skytjenester.

Ikke alle kommer til skyen

Selv om mange bedrifter oppnår store fordeler og besparelser ved å bruke skytjenester er det fortsatt mange systemer som ikke lett kan flyttes til skyen. Mange bedrifter er avhengige av gamle “legacy” systemer for forretningskritiske operasjoner. Slike applikasjoner må skrives på nytt for å fungere i skyen, sier John Rymer i Forrester til The Economist. Dette kan by på store utfordringer.

I tillegg kommer sikkerhetsutfordringer og reguleringer av eksempelvis banknæringen. For at banker skal flytte til skyen må både finanstilsyn og forsikringsselskap overbevises om at sikkerheten blir ivaretatt. Vi kjenner også debatten i Norge om bruk av skytjenester i kommuner og offentlig forvaltning. Gartners analyser viser at mange bedrifter velger å dele IT-avdelingen i to grupper, en som jobber med “legacy” systemer mens den andre utvikler systemer for skyen.

Utfordringer for både leverandører av hardware og software

I takt med at flere selskaper velger å bruke skytjenester vil tradisjonelle selgere av servere merke endringen i markedet. Også utviklere av programvare må i økende grad tilpasse programmer for skybaserte tjenester. Programvareleverandører blir også i økende grad presset både på pris og av andre billige tjenester i skyen.

Både leverandører av hardware og software vil i økende grad merke utviklingen av nye og innovative skytjenester.

Til toppen