Lyse tidlig ute med AMS

Lyse tidlig ute med AMS

Utrullingen av automatiske strømmåling er en kostbar investering, men gir også interessante forretningsmuligheter og potensielle besparelser. AMS skal installeres i alle norske hjem innen 1. januar 2019.

Motta nyhetsbrev fra Effektiv IT

FORELØPIG ER det bare Lyse Elnett og Ringeriks-Kraft Nett som har begynt installering av automatiske strømmålere (AMS) hos sine kunder.

AMS gir detaljerte data om strømforbruk og nøyaktig faktura basert på forbruk. AMS gir kunden oversikt over hva strømmen koster når den brukes og kan med rette tilleggssystemer gi store besparelser for forbrukeren på flere plan.

Når Lyse skal hjem og installere ny strømmåler hos alle sine 150 000 nettkunder, setter de også inn en såkalt smart gateway. Denne gir mulighet for å regulere varmtvannsberedere, varmepumper, velge strømkilder og bytte strømleverandør på en enkel måte. Kunden kan gjennom Lyses nettsider eller via applikasjoner til smarttelefoner skru av og på strømforbruket. I tillegg åpner systemet for tredjepartsleverandører av tjenester.

Espen Schiager er informasjonrådgiver i Lyse Energi med ansvar for automatiske strømmålere (AMS), smarthusteknologi, fjernvarme, biogass og elektriske biler. Fremtidens Byggnæring tok en prat med Schiager om teknologien, kostnadene og besparelsene for byggenæringen ved AMS.

AMS GIR BEDRE OVERSIKT PÅ STRØMFORBRUK

Fortell om teknologien bak Lyse AMS og mulighetene den gir?

- Først er det viktig å påpeke at selve AMS-løsningen i seg selv ikke gir mange nye muligheter. AMS betyr enkelt fortalt at en boks leser automatisk av strømforbruket ditt og sender det til kraftselskapet i gitte intervaller. I stedet for at det er selve måleren som sender data, har Lyse valgt å installere en liten datamaskin eller gateway som skal gjøre denne jobben. Det er denne datamaskinen som gir de store mulighetene, forteller Schiager.

- For i tillegg til å kommunisere målerdata, kan kunden etter eget ønske også styre nøkkelfunksjoner i hjemmet som varme, lys, dørlås, solskjerming og alarm via en applikasjon på nettbrett eller mobil. Plattformen er generisk og tilrettelagt for alle plattformer, noe som gjør at mulighetene er uendelige. Alt som går på strøm kan i teorien styres.

BEDRE KONTROLL

Hvilke erfaringer har Lyse med reduserte strømkostnader sammenlignet med tradisjonelle strømmålere?

- Igjen er det ikke måleren som gir besparelse i energiforbruket, men heller smarthjemtjenester. Med varmestyring flytter en oppvarmingen til de tidene på døgnet hvor du trenger varmen, og senker den resten av døgnet. Dette vil for alvor slå ut på strømregningen dersom tariffen endres til at du betaler for det strømmen koster når du bruker den.

Strømprisen vil da følge belastningen på nettet, og vil være dyrest på morgenen og på ettermiddagen. Kan du da velge at badegulvet varmes opp i timen før du står opp og slår seg av i den dyre perioden, samt at varmtvannstanken venter med å varme opp igjen etter dusjing til utpå dagen, vil du spare penger.

- Vi har enkelte av våre pilotkunder som melder om en reduksjon på opptil 15 prosent i energiforbruket etter påbegynt varmestyring, men vi har for lite data til å slå fast noen konkrete resultater foreløpig.

Hvordan kan byggenæringen gjøre fortjeneste på Smartgrid-teknologien og AMS?

- Det er vanskelig å se hvordan noen skal gjøre en fortjeneste på AMS, da dette er noe Lyse Elnett er lovåplagt å installere og skal som sagt kun lese av strømmen automatisk. Tjenestene Lyse tilbyr utenom AMS og gjennom gateway, kan imidlertid være besparende for en utbygger. For det første er systemet trådløst, og lysbrytere kan plasseres fritt uten hensyn til kabling. For det andre øker et slikt system boligens attraktivitet for fremtidige kjøpere.

ÅPNER FOR SPENNENDE MULIGHETER

Hvordan kan tredjeparts tjenesteleverandører bruke AMS for å gi kundene merverdi?

- AMs er monopolregulert, og ingen andre enn Lyse Elnett kan bruke AMS til annet enn å hente inn automatiske måleravlesninger. Datamaskinen Lyse installerer i tillegg er på den andre siden en åpen plattform, og allerede samarbeider vi med tredjepartsleverandører. NorDan leverer smarte vinduer og dører, Systemair leverer ventilasjon og Glen Dimplex leverer panelovner. Alt dette kan styres gjennom Lyses app for smarte hjem, og som sagt er plattformen åpen så det er rom for mange flere tredjepartsleverandører, forklarer han.

PERSONVERN OG FREMTIDENS STRØMKONTROLL

Hvordan ser du for deg at personvern, «internet-ofthings», AMS og smarthus-teknologi vil utvikle seg de kommende årene?

- Vi har lang erfaring som internettleverandør i å sikre data. I tillegg følger vi alle retningslinjer fra Norges vassdrags- og energidirektorat samt Datatilsynet for å trygge kundenes personvern. Dette er starten på noe som vil bli enda større. Vi begynner med relativt enkle elementer som å skru av og på lys og varme.

- Snart vil produsentene levere smarte kjøleskap og vaskemaskiner tilpasset et smart hjem. Vi ser at bilen kan beregne hvor lang tid det vil være før du er hjemme, og sende beskjed til hjemmet om å varme opp og sette på lys i rett tid. Om det blir for varmt i stuen din, åpnes vinduene automatisk for utlufting. All kommunikasjon for disse tjenestene går gjennom skyen og internett, og mulighetene er enorme, avslutter Schiager.

Til toppen