KUKA revolusjonerer roboters bevegelsesmønstre

KUKA revolusjonerer roboters bevegelsesmønstre

Høyere produktivitet og bedre produktkvalitet. Det er resultatet når KUKArobotene programmeres med programvaren KUKA.SPLINE.

  • SW/HW
Motta nyhetsbrev fra Effektiv IT

– Med Spline trenger man bare å velge arbeidspunkter. Deretter kjører roboten gjennom dem i full hastighet, selv ved komplisert geometri, sier Andreas Verga, Senior Application Engineer, KUKA Nordic AB.

En robot som programmeres med Spline-bevegelser holder seg til den definerte bevegelsesbanen. Roboten kjører gjennom de innlærte/lagrede posisjonene uten å ta noen snarveier mellom dem i de såkalte tilnærmingsområdene. Det trengs altså ingen hjelpeposisjoner ved siden av den ønskede bevegelsesbanen for at roboten skal bevege seg riktig. Dessuten kan roboten brukes ved full akselerasjon og maksimal hastighet, i motsetning til hva som er mulig med tradisjonell programmering. Og repetisjonsnøyaktigheten er høy – resultatet blir like bra hver eneste gang. Maskinen kan også bevege seg bakover i samme spor uten omprogrammering.

Denne funksjonaliteten er naturligvis en stor fordel når robotene skal gjennomføre vanskelige bevegelser, som sirkler eller skarpe svingradier.

– Den høye presisjonen hever produktkvaliteten. Og produksjonsavdelinger med Spline-programmerte roboter kan øke prosesshastigheten. Det betyr kortere syklustider og økt produktivitet, sier Andreas Verga.

For arbeidsoperasjoner der det er viktig at roboten klarer å følge en komplisert geometri med høy presisjon, er Spline som skapt for å få full kontroll på gjennomføringen. Eksempler på slike prosesser er nøyaktig påføring av limstriper, presis utfresing av spor, laserskjæring med små feilmarginer, kantsliping og sveising.

Miljøgevinster

Spline er et eksempel på KUKAs fokus på innovasjon og ledende teknisk utvikling. I tillegg gir Spline miljøgevinster.

– Robotene bruker mindre energi, ettersom korrekt bevegelse fører til at robotene posisjonerer seg raskere med færre innsvingninger, sier Andreas Verga.

Tidligere lå begrensningene i hvordan robotpunktene ble beregnet. Men den begrensningen eliminerte SPLINE ved hjelp av smarte matematiske løsninger for planlegging av bevegelsesbaner.

– Dermed kan robotenes funksjonalitet utnyttes optimalt. Spline er gratis og følger med systemprogramvaren for alle KUKAs roboter. Grensesnittet på KUKAs smartPAD er uforandret, slik at det er enkelt for brukere som allerede kan lineær programmering og punkt-til-punktprogrammering å sette seg inn i hvordan Spline fungerer.

– Det eneste programmereren trenger å venne seg til, er en del nye robotbevegelser. Og hvis det trengs opplæring, er det noe vi på KUKA Nordic AB gjerne hjelper til med, sier Andreas Verga.

[youtube id="tIIJME8-au8"]

Til toppen