Jakter på Norges smarteste industribedrift

Jakter på Norges smarteste industribedrift

– Norske industribedrifter må ta digitaliseringsutfordringene på alvor, for det gjør flere utenlandske konkurrenter – og det er en hard global konkurranse man lever i, sier Knut E. Sunde, direktør i Norsk Industri. Sammen med Siemens jakter de nå på Norges smarteste industribedrifter. Målet er å vise frem norske industribedrifter og inspirere til utvikling av egen virksomhet.

Motta nyhetsbrev fra Effektiv IT

For fjerde året på rad skal Norges Smarteste industribedrift kåres. I fjor vant GKN Aerospace, som har satset betydelig på innovasjon, digitalisering og automatisering. Nå åpner påmeldingen til årets konkurranse. – Konkurransen viser frem gode eksempler på at det er mulig å drive industrivirksomhet i Norge, og at digitalisering skaper store muligheter, forteller administrerende direktør i Siemens, Anne Marit Panengstuen.

Usikker på hvordan digitalisere

Syv av ti norske industribedrifter tror digitalisering er avgjørende for å kunne være konkurransedyktige om fem år, men syv av ti har mener selv de ikke har en god nok strategi for å klare det, viser en undersøkelse som bransjeorganisasjonen Norsk Industri og Siemens gjennomførte i 2016.

– En høy grad av digitalisering i industrien gjør at systemene snakker bedre sammen, og utvikling, produksjon og vedlikehold kan gjøres raskere. Dermed blir det lettere å tilby skreddersydde løsninger, sier Panengstuen. Ved å dele de gode historiene kan flere bedrifter få bedre kunnskap om hvordan de kan forbedre seg og øke produktiviteten, sier Panengstuen.

– Det kan også gjøre arbeidet så kostnadseffektivt at flere arbeidsplasser vil kunne flyttes fra lavkostland tilbake til Norge, sier Panengstuen.

Usikker tid

– Det er ikke noe nytt at verden er i forandring, men nå går alt raskere enn tidligere. Gamle storheter falmer raskt når de utfordres i det globale markedet, sier Knut E. Sunde. Han håper jakten på Norges smarteste industribedrift kan avdekke noen innovative måter å jobbe på, som kan påvirke de som enda ikke har tatt steget ut i den digitale verden.

– Jeg tror mange ser betydningen av digitalisering, men at de ikke helt ser hvor og hvordan de skal begynne. Jeg håper derfor alle bedrifter som kan vise til gode løsninger blir med i konkurransen, slik at de gode eksemplene kommer frem i lyset, sier Sunde.

Hvem kan delta?

Konkurransen «Norges smarteste industribedrift» er åpen for alle norske industribedrifter, som kan melde seg på via smartindustri.no. Vinneren blir kåret av en bredt sammensatt jury fra både næringsliv, media og organisasjoner. Prisen deles ut under Norsk Industris Industrikonferanse 9. mai 2017.

Premien er en eksklusiv tur til BMW-fabrikken i München hvor teknologi brukes på en innovativ og smart måte i produksjonen.

Til toppen