IBM oppgraderer kommersiell Watson med deep learning, utvider i Midtøsten

IBM oppgraderer kommersiell Watson med deep learning, utvider i Midtøsten

IBM kombinerer flere teknikker for kunstig intelligens, inkludert deep learning, i kommersiell utgave av Watson.

Motta nyhetsbrev fra Effektiv IT

IBM's system for kunstig intelligens, Watson, kombinerte to kategorier innen AI for å vinne Jeopardy!. Systemet brukte "natural language", en form for linguistisk analyse,  og statistisk analyse av enorme mengder tekst for å finne svarene til de kryptiske spørsmålene i det populære programmet Jeopardy!

Nå integrerer IBM en ny AI-teknikk, kalt deep learning, i den kommersielle utgaven av Watson. Oppgraderingen av plattformen vil gjøre Watson betraktelig smartere og mer anvendelig. Kombinasjon av ulike AI-teknikker peker mot en lovende utvikling for kunstig intelligens.

I sitt forsøk på å kommersialisere Watson har utviklerne hos IBM gjort noen av funksjonene tilgjengelig for eksterne utviklere gjennom et eget skybasert API. IBM har til nå integrert tre forskjellige typer deep-learning funksjoner; oversettelse, tale-til-tekst oversettelse, og tekst-til-tale oversettelse. Funksjonene kan brukes til å utvikle apper eller websider som tilbyr oversettelse- eller transkriberingstjenster. Tjenesten kan også kobles sammen med andre tjenester i Watson som gjør det mulig å stille naturlige spørsmål mot store mengder tekst. Dette kan gjøre det mulig å stille muntlige og naturlig spørsmål som henter svar fra store mengder dokumenter.

Watson utvider i Midtøsten og Afrika

IBM har inngått et samarbeid med Mubadala Development Company, investeringsavdelingen til myndighetene i Abu Dhabi i de Forente Arabiske Emirater.

Bakgrunnen for samarbeidet er ønsket å spre bruken av Watson i Midtøsten, spesielt innen startups og universiteter med behov for datakraften tjenesten kan tilby. Tradisjonelt har IBM store kunder innen finans og telecom, i dette tilfellet ønsket IBM å tiltrekke seg mindre aktører med interesse for mulighetene Watson gir.

Foreløpig må Watson lære seg arabisk slik at befolkningen kan bruke tjenesten på sitt eget språk. Dette innebærer mer enn bare å lære den arabiske ordboken. IBM jobber nå med å lære Watson gramatikk, variasjoner i kulturen, og hvordan ord kan ha ulik betydning avhengig av hvordan de brukes.

Tidligere har Watson lært seg brasiliansk, portugisisk, spansk, og japansk. IBM regner med at Watson vil bruke omtrent 9 måneder på å beherske språket, omtrent like lenge tjenesten har brukt på å lære de andre språkene.

 

 

Til toppen