Hvor mye strøm bruker et Google-søk?

Hvor mye strøm bruker et Google-søk?

Google står for 0,013 prosent av verdens energibruk. Vet du hvor mye energi som brukes når du gjør et Google-søk?

  • SW/HW
Motta nyhetsbrev fra Effektiv IT

Når du søker etter noe med søkemotoren Google, bruker Google strøm for å finne det du leter etter på Internett. Dette er altså ikke strømmen pc-en eller mobiltelefonen din bruker, men strøm som Googles servere bruker for å finne informasjon til deg. Hver gang du gjør et søk, brukes nok strøm til å lyse opp en 60 watts lyspære i 17 sekunder. Det betyr at dersom du gjør 130 søk i Google, har du brukt like mye strøm som du buker til å fullade mobiltelefonen din.

Prisen for et Google-søk, gitt en gjennomsnittlig norsk strømpris, er 0,25 øre.

Med en milliard daglige søk i Google blir det store mengder energi som brukes til å søke på nettet. En gjennomsnittlig Google-bruker benytter 0,180 kilowatt timer (kWh) i måneden på Googles ulike tjenester, som søk, epost og Youtube. Det tilsvarer energien en 60 watts lyspære bruker på tre timer, eller nok strøm til å fullade mobiltelefonen din tre ganger.

Google støtter fornybar energi

Heldigvis for oss er Google opptatt av at strømmen de bruker enten skal komme fra fornybare kilder, eller at det skal produseres en tilsvarende mengde fornybar energi som det selskapet bruker. Dette kalles opprinnelsesgarantier, og er en ordning som gjør at for hver kWh strøm man bruker, garanteres det at tilsvarende mengde strøm produseres fra fornybare kilder.

Du kan også få en strømavtale med opprinnelsesgarantert strøm, og bidra til å gjøre en innsats for klimaet. Her kan du enkelt bestille opprinnelsesgarantert strøm fra strømleverandøren Fortum.

Hvorfor bør jeg bruke svart søkebakgrunn?

Google har blitt kritisert for å bruke hvitt som bakgrunnsfarge på sine sider, ettersom en pc-skjerm bruker mer strøm når den viser lyse, hvite sider. Dette er altså strøm som din pc eller mobil bruker, det er ikke strøm som brukes av Googles servere.

Én enkelt skjerm utgjør liten forskjell, men når energibruken fra hundretalls millioner skjermer legges sammen, utgjør den ekstra strømmen som brukes for å vise hvite sider en betraktelig mengde. Om du vil bruke mindre strøm når du gjør søk på nettet, kan du i stedet bruke søkesiden Blackle, som gir deg Google-søk med svart bakgrunn.

Til toppen