Gjennombrudd for 3D printing av metall

Gjennombrudd for 3D printing av metall

Forskere ved University of Twente i Nederland har utviklet en metode for å 3D printe strukturer i kopper og gull. Metoden innebærer smelting av mikroskopiske dråper av metallene ved hjelp av pulserende laser. På samme måte som med tradisjonelle 3D printere legges dråpene av metall oppå hverandre for å danne ønsket struktur. Resultatene er publisert i Advanced Materials.

  • SW/HW
Motta nyhetsbrev fra Effektiv IT

Teknologi for 3D printing er i rask utvikling og blir ansett av mange som det neste store gjennombruddet for industriell produksjon. Foreløpig er plast det mest utbredte materialet til bruk i 3D printere. Om metall kan brukes som materiale for 3D printere åpner dette for en rekke nye bruksområder. Siden metaller er gode varmeledere og i tillegg er svært robuste er de godt egnet til elektronikk og andre komponenter.

3D printing av metall byr fortsatt på mange ufordringer. For å kunne smelte metall og plassere dråpene med høy presisjon kreves det dyser som tåler høye temperaturer. Foreløpig finnes det svært få slike løsninger, spesielt når man ønsker å produsere strukturer fra 100 nanometer til 10 mikrometer.

Forskerne ved University of Twente har nå funnet en metode for å smelte kopper og gull ved hjelp av pulserende laser. Dråpene som formes plasseres med høy presisjon på et underlag. Forskerne har foreløpig produsert pillarer 2 millimeter høye og 5 mikrometer brede. På grunn av den den høye energien på laseren blir dråpene flate når de treffer underlaget. Tidligere forsøk har brukt laser med lavere energi og resulterte i dråper som var for runde til å kunne stables i høyden.

Til toppen