Cyberangrep mot Lånekassen ble henlagt

Cyberangrep mot Lånekassen ble henlagt

Statens Lånekasse var blant ofrene da utpressingsvirus flommet over Skandinavia tidligere i år. Saken ble henlagt, melder Dagens Næringsliv.

Motta nyhetsbrev fra Effektiv IT

Totalt var det snakk om 120.000 filer som ble låst, på brukerens maskin og fellesservere vedkommende hadde tilgang på, skriver Dagens Næringsliv på sine nettsider.

Angrepet var ikke spesielt rettet mot Lånekassen; gjennom sine it-leverandører har Lånekassen fått vite at dette var et bredere angrep som rammet Skandinavia i starten av året. Angrepet kan ha kostet norske virksomheter millioner av kroner, men da saken ble anmeldt til Oslo-politiet, ble den ganske raskt henlagt fordi «det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold».

– Dette er et økende samfunnsproblem, og hvis befolkningen føler at kriminelle handlinger på nett ikke straffes, så kan terskelen bli lavere, sier Jensen til Dagens Næringsliv.

«Det er liten grunn til å tro at antall anmeldte datakriminalitetssaker vil øke i tiden fremover, dersom politiet ikke prioriterer slike saker. Det samfunnsmessige problemet vil øke og norske virksomheter vil lide store tap, da Internett etterhvert vil oppleves som en frisone for meget lukrativ kriminell aktivitet» skriver Lånekassen i et innlegg i DN i dag.

Jensen påpeker at mørketallsundersøkelser tyder på at de aller fleste datalovbrudd ikke anmeldes, og spør seg om politiet har de nødvendige ressursene for å møte en økende trussel fra datakriminelle.

Kripos har nasjonalt ansvar for datakrimsaker. De etterforsket fem datakrimsaker i 2013, et tall som økte til 28 i 2014. Økningen skyldes ifølge Kripos at flere anmelder slik kriminalitet, og at de tar flere saker, delvis på grunn av økte ressurser.

Kripos opplyser også at samarbeidet over landegrensene er blitt bedre, skriver Dagens Næringsliv.

Til toppen