Arbeidsledigheten blant ingeniører har økt med 143 prosent

Arbeidsledigheten blant ingeniører har økt med 143 prosent

Ledigheten blant ingeniører og sivilingeniører har økt med 143 prosent siden mai i fjor, viser tall fra NAV.

  • SW/HW
Motta nyhetsbrev fra Effektiv IT

– Dette er svært bekymringsfullt, sier Trond Markussen, president i Norges største ingeniørorganisasjon, NITO.

Ved utgangen av mai var 5400 personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag registrert som helt ledige. Dette er en økning på 2100 personer, eller 61 prosent, sammenlignet med mai i fjor. Størsteparten av denne økningen har kommet blant ingeniører og sivilingeniører, hvor ledigheten har økt med 143 prosent det siste året. Det er særlig ingeniører og sivilingeniører innen petroleumsfag som opplever økt ledighet.

– Det er et faresignal når flere omtaler dagens situasjon som «normal», og at det er helt greit at antall oppsigelser vil øke. NITO frykter at nedbemanningene skjer for raskt, og at vi risikerer å miste verdifull kompetanse som vi ikke klarer å erstatte når det igjen bli behov for flere folk, sier Trond Markussen.

Så langt har rundt 15 000 jobber forsvunnet i olje- og gassnæringen, og mange er permittert eller lever fortsatt på sluttpakker. Arbeidsledigheten blant ingeniører er ventet å stige ytterligere i månedene som kommer. I tillegg viser tall fra NITOs medlemsundersøkelse at 28 prosent av ingeniørene ansatt i privat sektor, er redde for å miste jobbene sine.

– Det er på tide å tenke nytt om hvordan vi kan beholde og utvikle kompetansen til de som kommer fra olje- og gassnæringen, sier NITO-president Trond Markussen.

NITO oppfordrer regjeringen til å starte et prosjekt for innovasjon i olje- og gassnæringen, for å sikre at Norge. Å koble Innovasjon Norge, Nav, DEMO 2000 (teknologiprogram i Forskningsrådet), fylke, samt olje – og gassnæringen og utdanningsinstitusjoner kan være en vinneroppskrift.

– Regjeringen bør eie et slikt prosjekt, og vi tenker det er naturlig at olje- og energiministeren, næringsministeren og kunnskapsministeren samarbeider om dette, sier NITOs president.

Til toppen